+36 20 398 7569 [email protected]

Hamar elfogy a melegvíz a bojlerből

 

HÍVJON MOST! 06 20 398 7569

Miért fogy el gyorsan a melegvíz?

A jelenségre jellemző, hogy a melegvíz megnyitása után a megszokott hőfokú víz folyik a csaptelepeken keresztül, de pár perc elteltével elkezd változni a hőmérséklete, elkezd hűlni.

Néhány liter – tíz liter után teljesen hidegre vált a víz hőmérséklete. Sokan elsőre arra gondolnak, hogy a bojlerben legtöbb hibát okozó káros vízkő felhalmozódása okozza ezt a hiba jelenséget is.

Részben igazuk van azoknak is akik rögtön erre gondolnak. Nyilván amikor több karbantartási ciklus, vízkőtelenítés kimarad a bojler életéből, és csak gyűlik, halmozódik a forró viz tároló tartályában a vízkő értékes helyet foglalva, nyilvánvaló hogy egyre kevesebb víz fér a bojler tartályába.

Ugyan az a villanybojler az évek során egyre kevesebb mennyiségű melegvízet fog adni. De nem ettől fogy el hamar a melegvízünk.

A villanybojler függőleges kialakítása nem véletlen, és az elektromos fűtőszál tartály aljában való elhelyezése is fontos. Mivel ez a kialakítás kedvez a víz folyamatos hőmérséklet szerint rétegződéshez.

Vagyis a fűtőszál a bojler aljába belépő vizet elkezdi melegíteni, a melegítés hatására a víz sűrűsége megváltozik és a felmelegített melegvíz elkezd a tartály tetejébe áramolni.

Mindig a villanybojler tartályának tejében a legmelegebb víz, ezért onnan kell kinyerni a csapoló egységeken keresztül. Ez egy egyszerű eszközzel meg is oldható.

Régi bojlereknél a melegvíz oldali bojler csatlakozó csonkjába hegesztet fémcsövön keresztül lehetett a bojler tetejéből kinyerni a melegvízet, manapság már műanyag cső váltotta fémből készült társát.

Tehát mi a probléma?

A melegvíz gyors elfogyása akkor következik be, ha a bojler belsejében lévő melegvíz cső megsérül, elreped, korrodál.

Az hogy milyen gyorsan fogy el a melegvíz az attól függ, hogy milyen magasságban tört el a bojler belsejében a cső.

„Vagyis igazából nem fogy el a melegvíz a bojlerből, a forró víz benn marad a bojler felső részében és az eltört melegvízcső miatt nem tud onnan kifolyni”

Az történik ilyenkor, hogy a bojler alsó részébe beáramló hidegvíz a melegvízcső hiányában összekeveredik, és szép lassan lehűti a bojler alsó részén lévő melegvízet. Ezért tűnik, úgy mintha hamar elfogyna a melegvízünk.

Mi a megoldás ha eltört a bojlerben lévő melegvízcső?

Szerencsére nem kell kétségbe esnünk, mivel ez a probléma és hibajelenség is javítható. Arra viszont érdemes odafigyelnünk, hogy a bojlerben lévő melegvízcső több hosszúságban létezik.

Kiválasztásánál figyelembe kell venni a villanybojlerünk térfogatát és típusát, mivel csak a megfelelő hosszúságú csővel tudjuk a leghatékonyabban kinyerni az összes forróvízet bojlerünk tartályából.

HÍVJON MOST! 06 20 398 7569