+36 20 398 7569 [email protected]

Gázbojler cseréje villanybojlerre

Budapest területén is egyre rosszabb állapotban vannak a kémények, melyeket sorra életveszélyesnek ítélnek meg a katasztrófavédelem szakemberei. Így egyre több háztartás kerül abba a helyzetbe, hogy változtasson melegvíz készítő rendszerén. A villanybojler gáz vízmelegítő helyett egyszerűbb és biztonságosabb megoldás is.

Milyen előnyei vannak a gáz vízmelegítő lecserélésének:

N

Csendes hang nélküli működés

N

Megszűnnek az ijesztő hangok robajok

N

Nem kell tartani szén-monoxid mérgezéstől

N

Nem fog ingadozni a víz hőfoka zuhanyzáskor

N

Szabályozható beállítható víz hőmérséklet

N

Kevesebb por és kosz működés közben

N

Vezérelt és nappali áramról is üzemelhető

N

Energiatakarékos napelemes rendszerhez illeszthető

Mikor van szükség az átfolyós kéményes gáz vizmelegítő cseréjére?

Az egyre szigorodó hatósági engedélyezési eljárások illetve ellenőrzések során szokott fényre derülni, hogy a kéményünk nem biztonságos illetve mérgező gáz áramlik vissza lakásunkba.

A mérgező szén-monoxid koncentráció megnövekedését okozhatja a kéményünk rossz állapota, bélelés hiánya, vagy az elmulasztott gázkészülék karbantartás, tisztítás is. Illetve a napjainkban divatos és népszerű energia megtakarítás célzattal történő nyílászáró cserék, ami következtében, ha nem kerül az ablakba légbevezető résszellőztető, hermetikusan lezárjuk lakásunkat. Ami következtében a gravitációsan működő kéményeink huzat hatása szinte a nullára csökken, ennek a következménye, hogy a gázbojler által elégetett gáz visszaáramlik illetve a lakásban marad. Sokszor ezért szükséges a gázbojler cseréje villanybojlerre.

GYIK

Gáz vagy villanybojlert vegyek?

Ha döntenie kell, érdemes a villanybojler mellett dönteni. Ennek fő oka a biztonság. Egy villanybojlerrel biztos lehet benne, hogy hosszú évek múlva sem fog fenn állni szén-monoxid mérgezés veszélye, továbbá, évi egyszeri karbantartással hosszútávon, gond nélkül fog működni, így még a villanyszámlát is csökkentve (az éves karbantartás megőrzi a gazdaságos áramfelvételt). További érv az áramos bojler mellett, hogy gáztervre (és költségeire) sincs szükség.

Mennyi idő egy bojler csere?

Az új villanybojler felszerelése cseréje körülbelül 1 – 2 órás procedúra. Ennek során leszereljük a régi gáz vízmelegítőt. Ezután lefalazzuk a kémény fali csatlakozását, hogy a kémény felől semmi ne tudjon visszaáramolni a lakásba. A következő lépés, hogy felszereljük az új villanybojlert, azaz biztonságosan rögzítünk a falhoz. A vízoldali bekötések után, feltöltjük vízzel, és beüzemeljük.

Gáz vs. villanybojler

Összehasonlítva a két típust azt lehet mondani, hogy a villanybojler egy biztonságosabb, olcsóbb megoldás, és hosszútávon mindenképpen praktikusabb. A villanybojler esetében nem kell tartani szén-monoxid-szivárgástól, rendszeres karbantartás mellett pedig hosszú évekig képes tökéletesen működni. Gáz ellen szólhat a költséges kémény bélelés a folyamatos szabály szigorítások miatt vagy a kötelező gázterv készítése.

Milyen villanybojlert válasszak?

Több gyártó típusaiból van lehetőség választani. A leggyakrabban a Hazai gyártású Hajdu villanybojlereket és az olasz Ariston bojlereket választják megrendelőink. Amik közül választhatunk hagyományos bojler kivitelt vagy szögletes lapos bojlert. Kézi vagy digitális vezérléssel ellátott akár Wi-Fis készülékeket. Keressen minket bizalommal és mi segítünk a választásban.

Mekkora villanybojlert válasszak?

Villanybojler kiválasztása előtt az alábbi kérdéseket kell átgondolnunk:    

  • Hányan fogjuk használni Új Hajdu villanybojlerünket? 

Illetve a tisztálkodási szokásainkat is figyelembe kell venni:

  • Zuhanyozni szeretünk, vagy a kádban való fürdőzést részesítjük előnyben?                                                                               

Elmondható, hogy a háztartások melegvíz igénye egy főre számítva 30-50 liter forró vízre tehető.

Mire van szükség a gázbojler cseréje villanybojler telepítésekor

A gázbojler cseréje villanybojlerre, illetve felszerelése roppant egyszerű, és a villanybojler telepítése beszerelése nem engedély köteles, ezzel rengeteg időt és pénzt tudunk megtakarítani.

Viszont új villanyvezetékre lesz szükség, amit a lakáson belüli biztosíték táblától kell falon belül, vagy falon kívül, kábelcsatornában kiépíteni új villanybojlerünkhöz. Az új elektromos vezeték méretének legalább 3 x 1.5 mm kell lennie.

Ne spóroljunk az érintésvédelmi fi-relé beépítésével se, amivel csökkenthetjük az áramütés kockázatát is.

A gáz vízmelegítő megszüntetése során mire figyeljünk?

Az új villanybojler felszerelésekor figyelembe kell venni a fal teherbíró képességét is. Értéke a vízzel teli bojler súlyának háromszorosa kell, hogy legyen, tehát egy főfalat célszerű választani.

A  bojler rögzítő csavarokra nem csak lefelé, hanem kifelé is húzóerő hat, ezért ahol csak szükséges, átmenő vagy erre a célra gyártott rögzítő csavarokat alkalmazzunk.

Minden villanybojler elé bojler biztonsági szelepet kell beépíteni, mivel a víz melegítése során nő a melegvíz térfogata ami túlnyomást okoz. Ezt a vízmennyiséget csöpögteti ki a bojler szelep, amit valahova el kell vezetni.

Az új villanybojler befér vajon a régi gáz vízmelegítő helyére?

Tegyük fel, hogy a számos tényező közül kiválasztottuk azt a kombinációt, amely számunkra a legideálisabb – mi történik most? Ekkor szokott előfordulni az a kellemetlen eset, hogy nem találunk megfelelő méretű bojlert. Általában a villanybojler mérete és kivitele (álló, fekvő) a szűk keresztmetszet, funkcionális igényeink eléggé be tudják határolni a választási lehetőségeinket.

Ilyenkor sokan alább adnak az optimális igényeikből, lemondanak bizonyos funkciókról és kényelmi megoldásokról, hogy megvalósulhasson a gázbojler cseréje.

Témához kapcsolódó cikkek