+36 20 398 7569 [email protected]

Zúgó sistergő hangot ad a villanybojler

Miért ad furcsa hangot a bojler

A bojler a benne lévő hideg vizet egy elektromos fűtőszál segítségével melegíti fel meleg vízzé. Melegítés hatására a vízben oldott állapotban lévő meszes anyagok a hő hatására megszilárdulnak és elkezdenek a fűtőszál felületén lerakódni. Ahogy nő a vízkő-lerakódás a fűtőszál felületén, egy idő után a vízkő felülete repedezni kezd, és lehull a fűtőszál felületéről.

A vízkő darabkák elkezdenek összegyűlni és felhalmozódni a bojler aljában, mígnem teljesen beborítja a fűtőszálat. Amikor ez bekövetkezik, már sistergő, zúgó hangot hallat bojlerünk a felfűtéskor.

Ilyenkor mivel a fűtőszál csak közvetve tudja átadni a hőt a víznek, meg nő, kitolódik a bojler felfűtési ideje, ami plusz energiába kerül, és magasabb villanyszámlát eredményez.

A magasabb villanyszámlán kívül okozhat valamilyen gondot a lerakódott vízkő?

A válasz sajnos igen.
Ugyanis mivel ilyenkor már nem tudja átvenni közvetve a fűtőszál által leadott hőt a bojlerben lévő víz, elkezd túlmelegedni a fűtőszál környezete. A fűtőszál tömítése gyakran a hő hatására elöregedik, megkeményedik, és elveszti vízzáró képességét, aminek hiányában csöpögés is kialakulhat. Gyakori hiba, ha a fűtőszál tömítése elveszti vízzáró képességét, hogy a csöpögő víz a bojler elektronikába jut ami zárlatot okozhat és használhatatlanná teszi az elektronikát is.

Amennyiben megússza a fűtőszáltömítés, és nem alakul ki csöpögés, még mindig ott van a hőkorlátozó, ami a túlhevült villanybojler záró fedelében lévő, merülő csőben elhelyezett kapilláris hő érzékelőn keresztül 110 celsius fokot érzékelve kiold és megszakítja a fűtőszál áram ellátását. A hő kioldó elektronika „reset” azaz újra indító gombbal van ellátva, amivel újra el lehet indítani a bojlerünket miután le csökkent a tartályban lévő víz hőmérséklete.

FONTOS: A túlhevült hőkorlátozót csak a bojler vízkőtelenítése után indítsuk újra, ellenkező esetben újra és újra le fogja állítani a villanybojlerben lévő víz melegítését.

HAJDU VILLANYBOJLER PROBLÉMA?

Mi segíthetünk önnek!

HÍVJON BOJLER SZERELŐT

Nincs melegvíz? Zúg –Sistereg? Csöpög – szivárog? Világít de nem melegít Hajdu villanybojlere?
Kérjen segítséget Nyári Tibor bojler specialistától!