+36 20 398 7569 [email protected]

HAJDU VILLANYBOJLER PROBLÉMA?

Mi segíthetünk önnek!

SÜRGŐSEN SZÜKSÉGE VAN EGY TAPASZTALT VILLANYBOJLER SZERELŐRE?

 Gyorsabb ügyintézés érdekében hívjon telefonon!

Kérjen segítséget Nyári Tibor bojler specialistától!

%

Ügyfél elégedettség

A BOJLER ANÓD SZEREPE, ELLENŐRZÉSÉNEK ÉS CSERÉJÉNEK FONTOSSÁGA

A bojler anód rúd elengedhetetlen kelléke minden villanybojlernek, amely zománcbevonattal van ellátva. A bevonat elszigeteli az acélt, így ahol fed, ott nem lép fel korrózió, de ahol nem, ott nagyon gyorsan kilyukadna a tartály, ha nem lenne benne aktív anód rúd, amely többnyire egy magnézium ötvözetből készült rúd.

A magnézium kevésbé nemes anyag, mint a vas, ezáltal ő korrodál, fogy, és nem pedig a vele egy víztérben lévő acéltartály. Megléte ezért elengedhetetlen a korrózióvédelem szempontjából, a bojler anód ellenőrzése, megújítása, cseréje pedig ezért kiemelten fontos. Elterjedt tévhit azonban, hogy az aktív anódrúd megakadályozza a vízkövesedést, ez azonban nem igaz.

A VILLANYBOJLER ELŐKÉSZÍTÉSE

Először is áramtalanítsuk a vízmelegítőt, amelyet egy, a villanybojler közelében lévő kapcsolóval tehetünk meg azzal, hogy 0-ás állásba kapcsoljuk. Ezután engedjük le a vizet a villanybojler tartályából, előtte viszont zárjuk el a csapot, amin keresztül a villanybojler a vizet kapja, hiszen ha ezt a lépést kihagyjuk, a villanybojler tartálya sosem ürül ki. Most tehát már van egy üres, áramtalanított bojlerünk, bár természetesen több típus is létezik, de nagyjából hasonló felépítésűek a különböző villanybojlerek.

AZ AKTÍV ANÓD ELLENŐRZÉSE, ILLETVE CSERÉJE

Az immár üres, áramtalanított villanybojlerből először ki kell szerelnünk szinte minden elektromos alkatrészt.

Első lépésként szedjük le a takarófedelet, majd minden elektronikus alkatrészt szedjünk le a bojlerről.

Onnan tudjuk, hogy már mindent kiszereltünk, hogy eljutunk a hőfokszabályozó kapcsolóig, amely a bojler utolsó elektromos része, egy vékony, hosszú pálca, és a víz hőfokát ellenőrzi. A következő lépés a fedél levétele az anyák eltávolításával, hogy hozzáférjünk a villanybojler belsejéhez.

A bojler anód a bojler alaplapjára van felerősítve és ezen keresztül ér bele a tartály vízterébe. Az alaplappal együtt kell eltávolítani a bojlerből, ellenőrizzük meglétét és a anód állapotát, ha nagyon kopott indokolt a cseréje. Amit egy 13mm villás kulcs segítségével megtehetünk. Meglazítjuk a rögzítő csavarját mely után már leszerelhető a bojler alaplapjáról.

A bojler anód ellenőrzése után jöhet az új anód visszaszerelése. Minden csere alkalmával cseréljük ki a bojler anód tömítését is, hogy összeszerelés után ne csöpögjön a bojler alja. Figyelni kell arra is, hogy mekkora bojler anód kerül vissza a Hajdu villanybojlerbe.

Mivel az anódból is több méret van forgalomban kiválasztásánál figyelembe kell venni a bojler űrtartalmát. Tehát más méretű bojler anód kell egy 80 literes és szintén más méretű egy 120 literes Hajdu bojlerba. Tehát az aktív anód mérete összefügg a bojlerben tárolt meleg víz mennyiségétől.

Ha már „ott vagyunk”, ne csak az bojler anód rudat ellenőrizzük, illetve cseréljük, ha szükséges, hanem távolítsuk el a villanybojlerben felgyűlt vízkövet is, elvégezve ezzel egy teljes karbantartást. Ha végeztünk, szereljünk vissza mindent a helyére, töltsük fel a bojlert vízzel, majd helyezzük áram alá, és készen is vagyunk.

Bejegyzés kategóriák

Szolgáltatásunk eredménye számokban

Villanybojlert cserélünk ki évente

Szakértő tapasztalat

Villanybojlert javítunk meg évente

Bojler hibák szakszerű elhárítása Budapest

Bojler hibák feltárása, javítása a hét minden napján. Bojler hibák amiben segítségére lehetünk. Rozsdás víz csöpög bojleréből? Hamar elfogy a melegvíz? Nem fűt Hajdu villanybojlere? Szeretne gyorsan újra melegvizet? Hívjon Most!