Hívjon a hét bármely napján 8:00 és 20:00 között!
Szolgáltatási terület: BUDAPEST
06-20-398-7569
Hajdu magnézium védő anód csere
Bojler anód csere Budapest

Bojler anód ellenőrzése

A bojler anód szerepe, ellenőrzésének és cseréjének fontossága

A bojler anód rúd elengedhetetlen kelléke minden villanybojlernek, amely zománcbevonattal van ellátva. A bevonat elszigeteli az acélt, így ahol fed, ott nem lép fel korrózió, de ahol nem, ott nagyon gyorsan kilyukadna a tartály, ha nem lenne benne aktív anód rúd, amely többnyire egy magnézium ötvözetből készült rúd.

A magnézium kevésbé nemes anyag, mint a vas, ezáltal ő korrodál, fogy, és nem pedig a vele egy víztérben lévő acéltartály. Megléte ezért elengedhetetlen a korrózióvédelem szempontjából, a bojler anód ellenőrzése, megújítása, cseréje pedig ezért kiemelten fontos. Elterjedt tévhit azonban, hogy az aktív anódrúd megakadályozza a vízkövesedést, ez azonban nem igaz.

 A villanybojler előkészítése

Először is áramtalanítsuk a vízmelegítőt, amelyet egy, a villanybojler közelében lévő kapcsolóval tehetünk meg azzal, hogy 0-ás állásba kapcsoljuk. Ezután engedjük le a vizet a villanybojler tartályából, előtte viszont zárjuk el a csapot, amin keresztül a villanybojler a vizet kapja, hiszen ha ezt a lépést kihagyjuk, a villanybojler tartálya sosem ürül ki. Most tehát már van egy üres, áramtalanított bojlerünk, bár természetesen több típus is létezik, de nagyjából hasonló felépítésűek a különböző villanybojlerek.

Hajdu bojler anód ellenőrzése

Az aktív anód ellenőrzése, illetve cseréje

Az immár üres, áramtalanított villanybojlerből először ki kell szerelnünk szinte minden elektromos alkatrészt. Első lépésként szedjük le a takarófedelet, majd minden elektronikus alkatrészt szedjünk le a bojlerről.

Onnan tudjuk, hogy már mindent kiszereltünk, hogy eljutunk a hőfokszabályozó kapcsolóig, amely a bojler utolsó elektromos része, egy vékony, hosszú pálca, és a víz hőfokát ellenőrzi. A következő lépés a fedél levétele az anyák eltávolításával, hogy hozzáférjünk a villanybojler belsejéhez.

A bojler anód a bojler alaplapjára van felerősítve és ezen keresztül ér bele a tartály vízterébe. Az alaplappal együtt kell eltávolítani a bojlerből, ellenőrizzük meglétét és a anód állapotát, ha nagyon kopott indokolt a cseréje. Amit egy 13mm villás kulcs segítségével megtehetünk. Meglazítjuk a rögzítő csavarját mely után már leszerelhető a bojler alaplapjáról.

magnezium vedoanodA bojler anód ellenőrzése után jöhet az új anód visszaszerelése. Minden csere alkalmával cseréljük ki a bojler anód tömítését is, hogy összeszerelés után ne csöpögjön a bojler alja. Figyelni kell arra is, hogy mekkora bojler anód kerül vissza a Hajdu villanybojlerbe.

Mivel az anódból is több méret van forgalomban kiválasztásánál figyelembe kell venni a bojler űrtartalmát. Tehát más méretű bojler anód kell egy 80 literes és szintén más méretű egy 120 literes Hajdu bojlerba. Tehát az aktív anód mérete összefügg a bojlerben tárolt meleg víz mennyiségétől. 

Ha már „ott vagyunk”, ne csak az bojler anód rudat ellenőrizzük, illetve cseréljük, ha szükséges, hanem távolítsuk el a villanybojlerben felgyűlt vízkövet is, elvégezve ezzel egy teljes karbantartást. Ha végeztünk, szereljünk vissza mindent a helyére, töltsük fel a bojlert vízzel, majd helyezzük áram alá, és készen is vagyunk.

Hajdu bojler magnézium védőanód ellenőrzése, cseréje Budapest 

Hívjon minket bizalommal
Duguláselhárítás: 06-20-398-7569

Mobilról kattintva azonnal hívható!
Hívjon minket bizalommal