tel:06203987569
+36 20 398 7569 nyaritibor76@gmail.com

Karbantartási kisokos villanybojlerekhez 2. rész

A BIZTONSÁGI SZELEP

A biztonsági szelep olyan, nélkülözhetetlen biztonsági alkatrész a villanybojlerek esetében, melynek a beépítése, minden esetben, kivétel nélkül a tápvízellátó hálózat bojler előtti szakaszába, azaz a bojler hideg víz ágába történik.

Csatlakoztatása ½ belső menet segítségével oldható meg.

A biztonsági szelep felépítése, a vízáramlá sorrendjét alapul véve: visszacsapó szelep, melynek funkciója, hogy megakadályozza a víz visszaáramlását a bojlerből a tápvízhálózatba.

A biztonsági szelep elvezeti a bojler felfűtése közben, a táguló víz által okozott (vagy egyes esetekben a hőmérséklet-korlátozó együttes hibája esetén keletkező) túlnyomást.

Ha a lefúvógombot balra elforgatja, akkor a szeleptányérat ki tudja emelni, aminek következtében a bojlerben lévő vizet le lehet engedni, a lefúvató csövön keresztül.

Biztonsági okokból fűtés közben az elvezető vezetékből víznek kell folynia. Az ideális működés kontrollálása miatt érdemes időközönként a lefuvató gombot balra elfordítani. Ebben az esetben a levezető vezetéken keresztül a bojlerből víznek kell távoznia.

Bojler szelep cseréje BudapestA bojler bemenő hidegvíz vezetékébe kell beépíteni a biztonsági szelepeket úgy, hogy a bojlertől ne váljanak lezárhatókká.

A szelepek, és a bojler közé semmilyen elzáró eszközt, szennyfogót vagy szűkítőt nem szabad beszerelni azért, hogy jól hozzáférhetőek legyenek, ráadásul az is nagy odafigyelést igényel, hogy lefúváskor a kiáramló víz, vagy gőz ne veszélyeztessen senkit sem.

A megfigyelhető, nyitott lefúvó vezetéket óvni kell a befagyástól, ezért hangsúlyos, hogy a víz kifolyása épületen belül legyen biztosítva.

A lefúvató vezeték maximális hossza két méter, míg a biztonsági szelep kimenő keresztmetszetével megegyező paraméterekkel kell rendelkeznie. Kettőnél több ív nem lehet benne. Fontos, hogy az iránya eső jellegű legyen.

A biztonsági szelep, amennyiben szakszerűen, a fent leírtak szerint lett beszerelve nem igényel különösebb karbantartást, kivéve, ha a kifolyó víz nem megfelelő tisztaságú. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy a belseje tisztításra szorul.

Az elszennyeződés jele, ha a biztonsági szelep nem csak felfűtéskor, hanem azon túl is folyamatosan folyik.

A szelep megbontása esetén 10-20 másodperces lefúvás ajánlott. A biztonsági szelep szétszedése, karbantartása szigorúan szakfeladat, így elvégzéséhez szakember segítségére van szükség.

Olvassa el a cikksorozat első részét is!

 

HÍVJON MOST! 06 20 398 7569

Szolgáltatásunk eredménye számokban

Villanybojlert cserélünk ki évente

Szakértő tapasztalat

Villanybojlert javítunk meg évente

Bojler hibák szakszerű elhárítása Budapest

Bojler hibák feltárása, javítása a hét minden napján. Bojler hibák amiben segítségére lehetünk. Rozsdás víz csöpög bojleréből? Hamar elfogy a melegvíz? Nem fűt Hajdu villanybojlere? Szeretne gyorsan újra melegvizet? Hívjon Most!